Gaan de looptrainingen de laatste tijd wat moeizamer dan ben je mogelijk toe aan wat meer variatie in je looptrainingen. Hiervoor zijn een aantal mogelijkheden ter beschikking.
Neem eens een andere route.
Het klinkt erg logisch maar het wordt toch nog vaak niet uitgevoerd. De mens is nu eenmaal een gewoontedier en denkt er niet aan om dit toe te passen. Altijd dezelfde training maakt je niet beter en zal te weinig trainingsprikkels opleveren om je beter te maken. Simpel gezegd: het lichaam weet wat er gaat gebeuren en zal de noodzaak minder inzien om zich aan te passen en zichzelf te sterken voor een volgende training.
Trail running.
Duik eens de bossen, de hei of de duinen in en loop een mooie route waarbij je kan genieten van de natuur. Zo’n route levert daarnaast ook nog eens de nodige trainingsprikkels op waar je enorm veel profijt van zult hebben. Het is niet alleen goed voor de conditie maar levert ook extra kracht op en verbetert je coƶrdinatie.
Niet alleen een trail run zal in je voordeel werken maar denk ook eens aan heuveltrainingen, heuvelsprintjes, baantrainingen en tempoduurtrainingen om je conditie te verbeteren en tevens ervoor te zorgen dat je plezier blijft behouden aan het hardlopen.
Ga daarnaast eens met een groep lopen of samen met een loopmaatje. Dit levert meestal veel lol op en daagt uit om meer uit je trainingen te halen.
Interval training.
Deze vorm van training zorgt ervoor dat je sneller wordt, een hogere pasfrequentie en een betere zuurstofvoorziening naar je spieren zijn enige voordelen van interval trainingen. Hierbij er wel opletten dat deze niet een te groot aandeel van je trainingen gaan uitmaken, maximaal 8% is meer dan voldoende en ook erop letten dat deze niet te hard gelopen worden en daardoor te zwaar worden. Kortere intervaltempo’s kun je ook iets harder lopen dan de langere intervals.
Bouw versnellingen in je trainingen in. Dit verbetert je techniek en maakt je sterker. Ook nog eens goed als onderdeel van de warm up. Meer info klik hier.
Trainingsvariatie:
Deze trainingsvorm inbouwen in je looptraining gedurende een langere periode zo’n tweemaal per week. De onderstaande oefening 3 x herhalen na het doen van een goede warming up.
10 Jumping Jacks
10 squats
10 lunges
sprint van 10m bergop of een trap van die lengte omhoog sprinten
Loophouding:
De volgende tips helpen je bij het verbeteren van je loophouding. Hierdoor loop je makkelijker en verlies je minder energie die je dan weer goed kunt gebruiken om sneller te gaan lopen.
- Kijk recht naar voren en niet naar beneden.
- Ontspan je schouders en je armbeweging. Beweeg om dit te oefenen met de vingertoppen langs je heupen tijdens de zwaaibeweging.
- Maak je lang door je borst licht op te trekken.
- Zorg voor een lichte loopbeweging en ga niet stampen of sloffen.
- Let op je voetlanding. Om energie te besparen zet je bij de landing je voet onder of net voor je lichaam neer.