Steigerungen of te wel versnellingen

Met deze versnellingen (Steigerungen), of in het Engels strides leert je lichaam zich effici­ënter en met meer kracht af te zetten. Door de versnellingen te oefenen raakt deze techniek in je loopstijl ingesleten, zelfs bij lagere tempo’s.

De uitvoering ervan

Ik pas ze graag toe tijdens de warm up , maar het kan ook na een duurloop maximaal 6 ver­snellingen van 80 tot 100 meter op een vlakke ondergrond. Je kunt deze versnellingen op twee manieren uitvoeren. Door de gehele afstand met een intensiteit van 80 à 90 procent te lopen of door de ver­snellingen rustig te beginnen en op 100 procent van je snelheid eindigen. Wandel terug of dribbel heel rustig voor herstel. Aan het eind van een duurloop mag je dit natuurlijk richting je eindpunt doen. Als je maar voldoende rust neemt.

Het is erg belangrijk dat je goed let op je coördinatie en ontspanning en zo een goede en mooie loopstijl aanhoudt gedurende de versnellingen. Door drie van deze versnellingen te maken na een langere duurloop loop je er het stijve gevoel wat je vaak hebt na een duurloop eruit. Doe je ze in een warm up voor een training of wedstrijd dan warm je hierdoor ook een stuk beter op.