Het belang van eiwitten

Eiwitten zijn belangrijk. Ze leveren calorieën en aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Sommige aminozuren kan het lichaam zelf maken. Andere moeten uit het eten komen. Deze aminozuren heten essentiële aminozuren. Een ander woord voor eiwit is proteïne. Eiwitten zijn ontzettend belangrijk voor het lichaam. Ze zijn onder andere betrokken bij spieropbouw, herstel en transport.

Er zijn dierlijke en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten zitten vooral in vlees, vis, melk, kaas en eieren. Plantaardige eiwitten zitten vooral in brood, graanproducten, peulvruchten, noten en paddenstoelen.

Je maag heeft langer de tijd nodig om eiwitten voldoende te verteren voordat je darmen er mee aan de slag kunnen. Hierdoor blijft deze langer vol waardoor je minder snel weer trek krijgt. Ook zorgen voldoende eiwitten er tijdens het afvallen bijvoorbeeld voor dat je spieren niet te veel worden afgebroken. Kies dus eens wat vaker voor een eiwitrijk tussendoortje dan bijvoorbeeld een koolhydraat rijke koek. Zo geef je je lichaam belangrijke voedingsstoffen en duurt het langer voordat je weer een hongergevoel krijgt.

Voorbeelden van een eiwitrijke snack zijn:

Een gekookt ei.
Een schaaltje kwark of yoghurt.
Rauwkost met een hummus dip.
Een smoothie op basis van yoghurt met fruit.
Een boerenomelet.
Een kleine rolmops of zure haring.
Een paar blokjes 20+ of 30+ kaas.
Hüttenkäse op een cracker aangevuld met wat plakjes komkommer
wat tomaatjes en bolletjes mozzarella.

Ook erg lekker zijn eiwit bonbonnetjes, ze zijn snel gemaakt en prima om te eten na een training of als tussendoortje.

neem
50 g whey
10 g suiker
10 g chia pops
30 g kokosrasp
10 g cacao poeder
100 g Griekse yoghurt
Eetlepel espresso koffie

en meng dit tot een geheel en maak er bolletjes van. Ook is het handig om hiervoor de bakjes te gebruiken waarin je normaal ijsblokjes maakt. Daarna laten opstijven in de koelkast of diepvries en smullen maar. Wanneer je hier zo’n 12 tot 13 bonbons maakt leveren die per stuk ongeveer 50 kCal en bevatten 2,4 g vet, 1,6 g koolhydraten en 3,8 g eiwitten.