Trainen voor je eerste triathlon

Het trainen voor je eerste triathlon kan een hele ervaring voor je zijn. Waarmee ga je starten, welk type training is het beste voor je? Er zijn verschillende manieren om voor je eerste triathlon te trainen en daarom hieronder een aantal effectieve manieren om jezelf klaar te stomen voor die eerste triathlon.  Wil je hier meer over weten neem dan even contact op.

  1. Start op een korte afstand.

Er bestaan een aantal verschillende afstanden binnen de triathlon sport. Voor je eerste triathlon is het raadzaam te beginnen met en sprintafstand en niet meteen te beginnen aan een Ironman afstand. Wanneer zo’n korte afstand bevalt schakel je makkelijker over naar een langere afstand. Andersom is dit meestal niet het geval en vergaat de zin in deze mooie sport omdat je zoveel hebt moeten trainen en laten hiervoor. Ook is de kans groot dat je een blessure oploopt en dan is meestal ook de zin verdwenen.

Een sprintafstand is een goede keuze, Je kunt hierna toe trainen binnen 12 weken en daarna kijken of het je bevalt en dan rustig gaan uitbouwen naar een langere afstand. Een sprint triathlon gaat meestal over een afstand van 750m zwemmen, 25 km fietsen en 5 km lopen en dit is goed te doen.

Maak je van je eerste Triathlon meteen een volledige afstand (Ironman) dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Lees hier verder.

  1. Volg een trainingsprogramma.

Elke triathleet heeft een trainingsprogramma nodig en dat geldt zeer zeker voor beginners. Ervaren atleten zijn vaker in staat hun eigen programma’s samen te stellen, maar beginners kunnen zich he beste houden aan een goed programma samengesteld door een ervaren trainer. Dit kan een beginner veel ellende besparen.

Prober je ook zoveel mogelijk te houden aan een trainingsplan, dat levert het beste resultaat op en brengt je ook in een ritme waardoor het makkelijk wordt je dagelijks leven te structureren.

  1. Train met vrienden.

Wanneer je alleen aan het trainen bent dan kun je je al snel eenzaam en verveeld gaan voelen. Behalve natuurlijk wanneer je dit heerlijk vindt. Het kan demotiverend werken waardoor het blijven liggen op de bank ineens veel aantrekkelijker is na een werkdag. Train je samen met een groep vrienden dan voorkom je al snel deze problemen want je trainingsmaatjes staan op je te wachten en die laat je nu eenmaal niet alleen staan.

Wanneer je vrienden ook aan het trainen zijn voor deelname aan een triathlon of een van de onderdelen daarvan dan worden de trainingen een heel stuk leuker je laat je vrienden nu eenmaal niet alleen staan en samen trainen motiveert behoorlijk en daardoor worden de trainingen een stuk effectiever.

  1. Focus op je zwakheden.

Wanneer je start met je trainingen dank om je er al snel achter dat je een van de drie onderdelen het best beheerst. Het is dan natuurlijk gemakkelijk om meer tijd aan dit onderdeelte besteden dan aan het onderdeel dat je minder goed ligt. Ben je een geboren loper en een slechte zwemmer dan is de verleiding natuurlijk groot om meer te gaan lopen in plaats van te zwemmen. Maar het is erg belangrijk om je te focussen op je zwakste onderdeel zodat je ook hier beter in wordt. Hierdoor worden deze trainingen ook leuker om te doen en gaat je wedstrijd ook een stuk beter.

Het spenderen van meer tijd aan je zwakste onderdeel is meestal niet leuk maar wel erg belangrijk om succes te hebben. De tijd die je verliest tijdens je zwakste onderdeel zul je moeten goed maken tijdens de andere onderdelen end it is niet zo makkelijk. Je kunt er beter voor zorgen om op het zwakste onderdeel minder tijd te verliezen en dan dus uiteindelijk veel tijd te winnen.

  1. Thuis trainen.

Soms is het gewoon lasting om te gaan trainen. Op zo’n momenten is het handig om thuis te trainen. Beschik je over een eigen loopband dan is dit natuurlijk ideaal en kun je snel een korte effectieve training doen.

Maar ook op de fiets kun je natuurlijk goed thuis trainen op een indoor trainer. Ook hier zijn korte snelle trainingen een heel mooie manier om te trainen.