Shin splints

Heb je pijn aan de binnenrand van het scheenbeen minder dan 20 cm verwijderd van je enkel, dan kan het zijn dat je last hebt van zogenaamde Shin sprints. De pijn doet zich voor tijdens het hardlopen en zal minder worden of helemaal weggaan als je ermee stopt. Blijf je gewoon doorgaan met trainen dan zal het alleen maar erger worden. Erop duwen zal pijn veroorzaken en soms zie je zelfs een lichte zwelling van de pijnlijke plek.

 

Hoe behandel je shin splints?

De oorzaak van de pijn kan worden veroorzaakt door kleine scheurtjes in de spier. Vaak komt deze blessure voor bij beginnende lopers en soms wordt deze ook veroorzaakt door overpronatie van de voet. Dit is het meer dan gemiddeld naar binnen kantelen van de enkel tijdens de landing en door hard te lopen op harde ondergrond zoals de stoep of asfalt. Door de plek na het sporten te koelen met ijs en te lopen op goede voor jou geschikte hardloopschoenen kun je de problemen gaan verminderen. Train daarnaast ook een tijd op zachte ondergrond zoals veldwegen of het bos. Bezuinig nooit op je schoenen en zeker niet op ongeschikte schoenen gaan lopen als je start met hardlopen. Koop ze in een goede hardloopzaak en laat je daar goed voorlichten. 

Zo voorkom je shin splints

Het trainen van de kuitspieren en het vergroten van de kracht van de spieren aan je onderbenen zal zeer zeker helpen bij het voorkomen van deze problemen en zoals eerder vermeld, loop op goede hardloopschoenen.