Bepalen van je trainingszones

Het bepalen van je trainingszones is van belang wanneer je goed en gericht wil trainen. Tegenwoordig wordt er veel gewerkt aan de hand van je hartslag. Veel trainingsschema’s gaan daarbij uit van je maximale hartslag. Alleen is die lastig te testen en te berekenen. Een nieuwe formule biedt uitkomst. Wil je deze nauwkeurig bepaald hebben dan zal er een specifieke test uitgevoerd moeten worden. Dit is de beste methode om op een goede manier je trainingen effectief te kunnen afwerken en het beste resultaat te boeken.

Een nieuwe studie naar de maximale hartslag van het American College of Cardiology moet nog door de onderzoeksmolen. Ook de kritische blikken van collega’s moeten er nog overheen. Toch lijkt er een nieuwe formule op komst die de aloude, incorrecte rekensom (220-leeftijd) kan vervangen. De cijfers zijn ook geschikter voor vrouwen, die in de oorspronkelijke formule tekort werden gedaan.

De onderzoekers van de Mayo Clinic, een vooraanstaand medisch instituut met meerdere vestigingen in de Verenigde Staten, bekeken 25.000 testgegevens van mannen en vrouwen zonder hartklachten. Daarbij zagen ze dat de maximale hartslag bij oudere vrouwen minder snel zakte dan bij mannen. Ze concludeerden dat het maximum hartslag van oudere vrouwen momenteel wordt onderschat. De nieuwe formule heeft daarom geen betrekking op vrouwen onder de 40 jaar.

De nieuwe hartslagberekening voor vrouwen van 40-89 jaar is als volgt:

200 – (67 % leeftijd).

Dus een vrouw van 55 zou kunnen uitgaan van een maximale hartslag van:

200 – 37 (0,67 x 55) = 163

Bij mannen luidt de formule: 216 – (93 % leeftijd).

Dus een gemiddelde man van 55 heeft een maximale hartslag van:

216 – 51 (0,93 x 55) = 165

Wil je aan de hand hiervan je trainingszones bepalen dan is je hartslag in rust ook een belangrijk gegeven. Deze kun je gemakkelijk bepalen door een tijdje rustig te gaan zitten of liggen en deze dan op te nemen. Doe dit een aantal malen op hetzelfde moment van de dag en dan weet je wat deze is.

Wil je dan je trainingszones weten stuur mij dan even een bericht (training@hendrix.eu)  en dan zal ik ze voor je bepalen.