Soorten sportdrank

Voldoende drinken is erg belangrijk om te ervoor te zorgen dat je gehydrateerd blijft tijdens een training of een wedstrijd. Is je urine bleek dat ben je voldoende gehydrateerd. Dit is te bereiken door altijd voldoende te drinken en zeer zeker voor langere trainingen en wedstrijden. Daarnaast is het natuurlijk ook heel erg belangrijk om tijdens wedstrijden voldoende te drinken. Zweten tijdens het sporten is heel erg goed om het lichaam af te koelen en hierdoor een inspanning langer vol te kunnen houden. Het nadeel hiervan is dat we door te zweten elektrolyten kwijtraken en deze zijn juist essentieel voor het goed laten functioneren van je lichaam. We zullen deze dus tijdens het sporten moeten blijven aanvullen.  Een vochttekort van 2% in je lichaam zul je al gaan merken. Heb je een tekort aan elektrolyten dan kan dit te merken zijn aan prestatievermindering, uitputting en krampen. Je hoort ook vaker dat sporters spreken over het hebben van slechte benen en dit is ook vaker het gevolg van een tekort. Teveel elektrolyten binnenkrijgen kan ook gevolgen hebben in de vorm van maag- en darmproblemen. Ook kan dan misselijkheid voorkomen. 

Dit alles is natuurlijk te bereiken door voldoende water te drinken en ook voldoende sportdrank die nodig is om voldoende nutriënten binnen te krijgen. Maar aangezien er verschillende soorten sportdrank te verkrijgen zijn is de keuze niet zo gemakkelijk. Neem je een isotone, een hypertone of juist een hypotone drank?  Waarin zit het verschil tussen deze drie soorten sportdrank? Goede vragen om over na te denken zodat je altijd de juiste drank kiest. Het is wel zo dat het innemen van extra elektrolyten in de aanloop naar een wedstrijd geen zin heeft. Eet wel gevarieerd en gezond en drink wat extra water.

Het verschil tussen de drie soorten sportdrank zit in de hoeveelheid suikers per 100 ml. Meer suikers betekent meer energie maar dit maakt het ook lastiger voor je lichaam om dit op te nemen.

Laten we beginnen met een hypertone sportdrank. deze bevat meer dan 8 gram koolhydraten (suikers) per 100 ml en is dus uitermate geschikt om te gebruiken na een training of een wedstrijd om de reserves weer aan te vullen. Daarnaast is dit ook prima enige tijd voorafgaand aan een training of wedstrijd te gebruiken. Let hierbij wel op dat je voldoende water erbij drinkt omdat bij het opnemen van koolhydraten door het lichaam veel vocht wordt onttrokken aan het lichaam.

Een isotone sportdrank bevat tussen de 4 en 8 gram koolhydraten per 100 ml en is dus prima geschikt voor het gebruik tijdens een training of wedstrijd. Deze hoeveelheid is gelijk qua verhouding gelijk aan de verhouding tussen vocht en koolhydraten in je bloed. Dit zorgt ervoor dat het snel wordt opgenomen in je lichaam. Dit alles maakt het erg geschikt om de koolhydraten, vocht en zouten aan te vullen. Dit is goed om te gebruiken bij trainingen langer dan 90 minuten.

Blijft over de hypotone sportdrank. Deze bevat tussen de 0 en 4 gram koolhydraten per 100 ml. Deze sportdrank vult dus bijna geen koolhydraten aan maar is uitstekend geschikt om je vochtgehalte op peil te brengen en te houden en daarnaast ook je elektrolyten aan te vullen. De koolhydraten helpen bij dit proces. Een bekend variant van een hypotone sportdrank is natuurlijk water.

Sportdranken bestaan er in veel verschillende vormen, smaken en merken. Welke het beste bij jou past en die je dan ook het beste kan verdagen tijdens het sporten bepaal je het beste tijdens een training. Doe dit niet tijdens een wedstrijd om zo problemen uit de weg te gaan.