Soorten sportdrank

Voldoende drinken is erg belangrijk om te ervoor te zorgen dat je gehydrateerd blijft tijdens een training of een wedstrijd. Is je urine bleek dat ben je voldoende gehydrateerd. Dit is te bereiken door altijd voldoende te drinken en zeer zeker voor langere trainingen en wedstrijden. Daarnaast is het natuurlijk ook heel erg belangrijk om tijdens wedstrijden voldoende te drinken. Dit alles is natuurlijk te bereiken door voldoende water te drinken en ook voldoende sportdrank die nodig is om voldoende nutriënten binnen te krijgen. Maar aangezien er verschillende soorten sportdrank te verkrijgen zijn is de keuze niet zo gemakkelijk. Neem je een isotone, een hypertone of juist een hypotone drank?  Waarin zit het verschil tussen deze drie soorten sportdrank? Goede vragen om over na te denken zodat je altijd de juiste drank kiest.

Het verschil tussen de drie soorten sportdrank zit in de hoeveelheid suikers per 100 ml. Meer suikers betekent meer energie maar dit maakt het ook lastiger voor je lichaam om dit op te nemen.

Laten we beginnen met een hypertone sportdrank. deze bevat meer dan 8 gram koolhydraten (suikers) per 100 ml en is dus uitermate geschikt om te gebruiken na een training of een wedstrijd om de reserves weer aan te vullen. Daarnaast is dit ook prima enige tijd voorafgaand aan een training of wedstrijd te gebruiken. Let hierbij wel op dat je voldoende water erbij drinkt omdat bij het opnemen van koolhydraten door het lichaam veel vocht wordt onttrokken aan het lichaam.

Een isotone sportdrank bevat tussen de 4 en 8 gram koolhydraten per 100 ml en is dus prima geschikt voor het gebruik tijdens een training of wedstrijd. Deze hoeveelheid is gelijk qua verhouding gelijk aan de verhouding tussen vocht en koolhydraten in je bloed. Dit zorgt ervoor dat het snel wordt opgenomen in je lichaam. Dit alles maakt het erg geschikt om de koolhydraten, vocht en zouten aan te vullen.

Blijft over de hypotone sportdrank. Deze bevat tussen de 0 en 4 gram koolhydraten per 100 ml. Deze sportdrank vult dus bijna geen koolhydraten aan maar is uitstekend geschikt om je vochtgehalte op peil te brengen en je zouten aan te vullen. De koolhydraten helpen bij dit proces.