Krachttraining en hardlopen

Hardlopen doe je niet alleen met je benen, je armen en je bovenlichaam maken een belangrijk deel uit van een goede loophouding en zorgen voor een betere loopbeweging. verwaarloos je het bovenlichaam dan werkt dit door in je loopbeweging. Heel extreem kun je dit nabootsen door je armen naast je lichaam te houden en niet mee te laten bewegen tijdens het hardlopen. Dit loopt veel minder prettig. Een goede armbeweging zorgt voor meer efficiƫntie tijdens het hardlopen en dit zeker als je moe wordt.

Daarnaast zorgt een rechtop gehouden bovenlichaam voor een beter gebruik van je longinhoud en dus meer en betere zuurstofopname in je spieren.

Hoe ga je nu met je krachttraining om? Door met weinig gewicht veel herhalingen te maken zorg je wel voor meer uithoudingsvermogen in je spieren maar levert geen toename van kracht op. Door met zwaardere gewichten te trainen breng je lichte spierschade toe waardoor de spieren sterker worden en je kracht toeneemt. Twee tot drie maal per week krachttraining te doen met zware gewichten en daarbij de nadruk te leggen op je armen, rug en rompspieren zal zorgen voor een betere ondersteuning van het lichaam tijdens het hardlopen. Dit hoeft overigens niet perse veel tijd te kosten. Driemaal per week een 15 tot 20 min krachttraining zal je al veel voordelen gaan opleveren. Zorg wel voor een goede warming up voordat je begint anders liggen blessures op de loer.

Zeker wanneer je ouder wordt is het erg belangrijk om krachttraining toe te voegen aan je wekelijkse trainingen. Dit heeft een positieve invloed op de samenstelling van je botten en de samenstelling van je spiermassa.

Een simpel maar effectief trainingsprogramma zal zeker de volgende oefeningen moeten bevatten.

  • Squats
  • Lunges
  • Deadlift
  • Push up
  • Plank