Fruit

Fruit is erg gezond dat is algemeen bekend. Het bevat veel belangrijke vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten die je lichaam sterk en gezond maken.

Wil je afvallen of je huidige gewicht behouden dan is het erg belangrijk dat je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk blijft. Een stabiele bloedsuikerspiegel kun je verkrijgen door snelle koolhydraten zoveel mogelijk te vermijden. Snelle koolhydraten zorgen namelijk voor pieken en daarna ook dalen in je bloedsuikerspiegel, waardoor je jezelf moe en slaperig gaat voelen. Een teveel aan snelle koolhydraten staat daarnaast ook je vetverbranding in de weg.

Snelle koolhydraten zitten vooral in brood, pasta, aardappelen, rijst, ontbijtgranen, pizza, producten waar geraffineerde suikers aan toegevoegd zijn en… in fruit. Door de gezonde voedingsstoffen in fruit is het goed fruit te eten maar dus niet teveel.

Doordat de meeste fruitsoorten naast koolhydraten ook veel vezels bevatten, worden de koolhydraten langzamer opgenomen in het bloed. Hoe langzamer de opname van de koolhydraten gaat, hoe minder hoog de piek in je bloedsuikerspiegel is. Wanneer je het fruit eet of drinkt in combinatie met groenten of andere voedingsmiddelen die veel vezels bevatten en je verder geen snelle koolhydraten binnenkrijgt via andere voeding, heeft het geen invloed op de vetverbranding. Het is daarom geen probleem om wat meer fruit op een dag te eten.

Als een gezond tussendoortje is fruit altijd een goede keuze.In het ene stuk fruit zitten meer koolhydraten dan in het andere. Kies daarom het liefst fruit uit de volgende groep: aardbeien, blauwe bessen, frambozen, zwarte bessen en kersen. Dit zijn vezelbommetjes rijk aan antioxidanten en vitamines. Grapefruit, appel, peer, abrikozen en perziken zijn ook een goede keuze.

Wees dus niet bang om fruit te eten. Het is lekker en gezond. Als je merkt dat afvallen niet goed gaat, beperk het gebruik dan tot 1 stuk per dag.