Op deze pagina zullen veel artikelen verschijnen over trainingen en alles wat daarmee te maken heeft.
Allereerst moet de vraag gesteld worden wat training is en waarom train je eigenlijk. Wil je als sporter een bepaald doel behalen dan zul je moeten trainen om uiteindelijk het gestelde doel te bereiken. Dit kun je natuurlijk uit de losse hand gaan doen en alleen maar wat gaan trainen als je zin en tijd hebt zonder ook maar enige vorm van een systeem hier in aan te brengen. De vraag is dan natuurlijk of en hoe je het gestelde doel kunt gaan bereiken. Breng je een systeem aan in je trainingen dan zorgen deze voor een goede aanpassing in je lichaam om je doel te bereiken. Het lichaam zal een reeks trainingsprikkels moeten ondergaan die telkens gaan zorgen voor een aanpassing in je lichaam zodanig dat het lichaam na het herstel van een training zich verbetert heeft. Hiervoor zorgt de supercompensatie.
Supercompensatie is een bijzonder fenomeen uit de trainingsleer. In het kort komt het erop neer dat hoe beter je je lichaam belast, des te meer energie je uiteindelijk in rust terugwint.
Zo verschuif je ook het moment van verzuring tijdens het sporten. Je wordt minder moe en je houdt het sporten langer vol.
Supercompensatie is een natuurlijk gevolg van je trainingen. Je belast je lichaam en beschadigt daarbij weefsels. Het lichaam is echter in staat die schade zelf te repareren, als er voldoende brandstof (eiwitten!) aanwezig is. Bij een adequate belasting gaat het herstel zelfs ‘voorbij’ aan de oorspronkelijke situatie.
Als je dit proces goed in de vingers hebt, en jezelf dus niet te licht of te zwaar belast, zorg je daadwerkelijk voor vooruitgang.
Progressie boeken
De marges voor beginners, ten aanzien van te zwaar en vooral te licht trainen, zijn vrij ruim. Je zult zo snel vooruitgaan. Hoe beter je getraind bent, hoe moeilijker het zal worden de juiste trainingsdosis te hanteren en dankzij supercompensatie nog progressie te boeken.
Bedenk dat voor supercompensatie de trainingsdosis even belangrijk is als de (voldoende) hoeveelheid rust. Bovendien gaan je hart en longen sneller vooruit dan de kwaliteit van banden en pezen.
Het eerste artikel gaat over het bepalen van je maximale hartslag (lees hier). Veel sporters en zeker duursporters trainen op de hartslag en kunnen zo een indicatie verkrijgen van de maximale hartslag en van daaruit de diverse trainingszones bepalen. Wil je hier meer over weten neem dan contact met ons op.