Gedroogd fruit

Dat het eten van fruit gezond is, is voor velen niets nieuws. De aanbeveling is om zeker twee stuks fruit per dag te eten. Hierbij denken we al snel aan vers fruit, zoals appels, sinaasappels, kiwi’s, een banaan, kortom het fruit dat veel mensen regelmatig op de fruitschaal hebben liggen. Maar heb je ook weleens gedacht aan gedroogd fruit? Gedroogd fruit is een prima keuze als je eens wilt variëren.

Het verschil tussen vers en gedroogd fruit
Gedroogd fruit kent vele soorten, zoals rozijnen, abrikozen, pruimen, vijgen, dadels, of een mix van verschillende fruitsoorten, beter bekend als tutti frutti. Door het proces van drogen verminderd het aantal vitamines, zoals vitamine C aanzienlijk, maar daar tegenover zitten er nog genoeg waardevolle voedingsstoffen in.

Boordevol vitamines, mineralen en vezels
Vitamine B1 en B6, foliumzuur, ijzer, magnesium, koper en kalium zijn bijvoorbeeld nog voldoende aanwezig. Daarbij zijn veel gedroogde vruchten rijk aan voedingsvezels. Vezels zijn belangrijk voor een goede stoelgang en geven ook een verzadigd gevoel. Ook daarom is gedroogd fruit een gezonde keuze. Sommige soorten gedroogde fruit kunnen per 100 gram meer calorieën bevatten, doordat ze gesuikerd worden. Let er daarom op dat je geen vruchten koopt die extra zijn gesuikerd. Kortom vers fruit bevat een hoger gehalte aan vitamines, mineralen en vocht, daarom is het geen aanrader om vers fruit geheel te vervangen door gedroogd fruit.

Lekker voor elk moment
Met gedroogde vruchten kun je af en toe lekker variëren en ze zijn prima te verwerken door warme gerechten of door salades. Probeer eens wat tutti frutti door de magere yoghurt, als toetje. Gedroogde vruchten, zoals dadels, abrikozen en rozijnen zijn ook lekker als tussendoortjes en een gezondere keuze dan snoep.