Eten en drinken voor het sporten

Het is voor sporters vaak lastig om te bepalen wat ze moeten eten en drinken rond trainingen en wedstrijden. Ook is de planning vaak een dilemma: kun je nu beter vóór of na het sporten eten? En als ik ervoor eet, wat kan ik dan het beste eten?

Voor een training kun je de onderstaande tips goed gebruiken.

Eet ongeveer 2 tot 3 uur voor je gaat sporten een goede maaltijd, met ongeveer een halve liter (500 ml) drinken. Dan heb je voldoende energie en vocht voor de inspanning.

Een grote maaltijd kun je beter niet vlak van tevoren eten. Het verteren van voedsel vraagt om een constante aanvoer van bloed naar het maag-darmkanaal. Als je direct erna sport, vragen je spieren ook om zuurstofrijk bloed. De 2 processen komen met elkaar in het gedrang, waardoor maagklachten kunnen ontstaan.

Komt het zo uit dat je vlak voor het sporten toch een maaltijd eet, kies dan liever geen grote portie en geen producten die ook veel vet, eiwit of voedingsvezels bevatten. Ze blijven lang in je maag aanwezig en daar kun je tijdens het sporten last van krijgen.

Ook pittig eten, het eten van prei en ui of het drinken van koffie kan bij sommige mensen problemen met maag en darmen veroorzaken tijdens het sporten.

Sporten op een lege maag is niet verstandig. Je spieren krijgen dan te weinig energie en het is niet goed voor de spieropbouw. Het zorgt niet voor een snellere vetverbranding, zoals wel eens gedacht wordt. Je loopt het risico dat je tijdens het sporten minder energie hebt en daardoor eerder stopt. Sommige mensen vallen zelfs flauw, omdat het glucosegehalte in het bloed te veel daalt.

Uitdroging is een veelvoorkomend probleem tijdens het sporten. Voldoende drinken is de eerste voorwaarde voor goede prestaties, zeker als je intensief sport. Om al het verloren vocht aan te vullen, heb je anderhalf maal zo veel vocht nodig, als dat je bent verloren door te zweten. Zorg dat je voor de training of wedstrijd voldoende hebt gedronken.

Wat te eten en drinken voor- tijdens en na een wedstrijd is vaker voor de sporter een heel ander verhaal en ook afhankelijk van de soort sport die je bedrijft.

Drink je voldoende?

Denk je wel eens na over de hoeveelheden die je per dag drinkt. Let hier eens op, het blijkt namelijk dat heel veel mensen denken voldoende te drinken maar dat dit in de praktijk nog al eens tegenvalt. Je drinkt voldoende als je urine bleek van kleur is. Daarnaast is het als je sport ook belangrijk wat je drinkt. Water is van belang maar ook sportdrank mag niet vergeten worden. Sportdrank bevat o.a. mineralen die heel erg belangrijk zijn voor het goed functioneren van ons lichaam.

Waarom is voldoende vocht zo belangrijk?
Vocht heeft verschillende functies in het lichaam. Het is belangrijk voor de opname van voedingsstoffen in de darm, het transport van voedings-en afvalstoffen in het lichaam en het regelen van de lichaamstemperatuur.

Voldoende drinken
We halen vocht uit onze voeding en uit dranken. Het meeste vocht krijgen we binnen via ons drinken. Een volwassene heeft gemiddeld 1,5 tot 2 liter vocht per dag nodig. De precieze hoeveelheid is afhankelijk van leeftijd, temperatuur, inspanning, eten en de gezondheid. Als je te lang niets drinkt kunnen er uitdrogingsverschijnselen optreden.

Vergeet jij te drinken?

Drink bijvoorbeeld bij elke maaltijd en tussendoortje. Zo krijg je al snel meer vocht binnen. Zorg ervoor dat je altijd drinken in je buurt hebt. Zet bijvoorbeeld een bidon op je werkplek en zorg dat deze op het einde leeg is.