Begeleiding

Het programma welk ik hanteer bestaat uit een aantal bouwstenen die gezamenlijk leiden tot een goed resultaat. Training en voeding maken daar een belangrijk deel van uit. Daarnaast is de begeleiding naar een wedstrijd toe ook van groot belang. Hoe ga ik dan om met voeding, kleding reizen en meer zijn zaken die je goed geregeld wilt hebben voor een goed resultaat. Het is zonde om goed getraind te zijn en dan door een slechte voorbereiding geen goed eindresultaat te kunnen neerzetten.  Wil je hier meer over weten neem dan even contact op.

Mindset. 

Denk niet dat een dieet en trainingsprogramma werkt en ervoor zorgt dat dan alles vanzelf gaat. Er is meer nodig. Je moet ermee bezig blijven. Wat motiveert je? Wat is de rol die je wil spelen in je leven? En wat is het meest belangrijk?  Wie rekent erop je en wat zijn je lange termijn doelen.
Wat het meest belangrijk is en blijft is je mindset. Weet waarom je het doet. Je beter voelen, je beter kunnen concentreren zowel op je werk als thuis en zie je het nut in van gezonde voeding. Dit zorgt er weer voor dat je het beter kan volhouden.

Voeding. 

Verwacht geen dieet maar een richtlijn om de rest van je leven mee aan de slag te kunnen zodat je energiek blijft. In plaats van te leven om te eten leer je te eten om goed te leven. Het is ook van belang dat jouw voedingsplan past in dat van je omgeving. Wil jij gezond eten maar is de rest van je gezin het er bijvoorbeeld echt niet mee eens of vinden ze het niet lekker dan zal het moeilijk worden om het vol te houden.

Gezonde en lekkere lunches zijn natuurlijk van belang maar als je werksituatie dit bijvoorbeeld niet toelaat zal het ook moeilijk zijn.

In de afgelopen jaren zorgen de veranderingen in ons dagelijks leven ook voor grote veranderingen in ons eet- en drinkpatroon. Als voorbeeld nemen we het drinken van koffie. Dit is zeker niet slecht en kan ook gezien worden als een energie booster die we vaker goed kunnen gebruiken. Door de verandering in voeding  heeft het koffie gebruik een andere plaats binnen de voeding gekregen.
Alles moet sneller klaargemaakt kunnen worden en passen binnen het gebrek aan tijd. Iets wat we ons zelf aandoen. Tussen de middag een snelle, vaak vettige hap is heel normaal geworden. Wie neemt er nu nog een lunch trommeltje mee naar zijn/haar werk.

Stel realistische doelen

10 kilo in 10 dagen verliezen is mogelijk maar of het gezond voor je is dat is een andere vraag. Afvallen is een langzaam proces maar het resultaat is dan ook blijvend. Snel gewicht verliezen heeft alleen maar tijdelijke resultaten en je hebt ook nog de kans dat je het dubbele aankomt zodra je weer normaal begint te eten.

Hier is de waarheid:

* Als je extreme overgewicht hebt dan is een gezonde gewichtsafname 1 tot 1.5 kilo per week.

* Als je lichte overgewicht hebt dan is een gezonde gewichtsafname 0.5 tot 1 kilo per week.

* Heb je geen overgewicht maar wil je graag wat afvallen dan is een gezonde gewichtsafname 0.5 kilo per week.

Afvallen is geen dieet maar het is een lifestyle verandering!

Veel mensen die willen afvallen volgen een dieet met speciale shakes en bepaalde maaltijden die je mag eten voor een bepaalde periode, dit is vaak niet lang vol te houden. Wat gebeurt er als deze periode afgelopen is en je gaat weer normaal eten? Je raadt het al, je gaat weer aankomen. Wil je afvallen dan is het belangrijk dat je veranderingen maakt in je voedingspatroon die je voor de rest van je leven aanhoud. Het is daarom ook belangrijk om niet gelijk alles wat je lekker vind te vermijden. Heb je trek? Haal dan iets lekkers voor jezelf MAAR eet het met mate. Stel een rustdag in, 1x per week mag je bijvoorbeeld iets lekkers eten. Het is volkomen normaal om af en toe trek te hebben.

Let er wel op dat je jezelf niet elke dag gaat wegen en meten. Dit gaat je helemaal gek maken omdat je gewicht elke dag anders is. Hiervoor zijn verschillende redenen. Heb je bijvoorbeeld de vorige dag veel water gedronken dan ga je dat de volgende dag zien wanneer je op de weegschaal staat.

Tegenwoordig zie je steeds meer mensen die zichzelf niet wegen of meten terwijl ze aan het afvallen zijn. Vaak willen mensen niet geobsedeerd raken met de weegschaal, maar dit is onverstandig. Het monitoren van je vooruitgang is belangrijk voor motivatie en kennis! Doe het alleen niet te vaak. Eens per week is voldoende en doe het dan het liefst altijd op hetzelfde tijdstip.

Afvallen kan op veel manieren, maar ze zijn lang niet allemaal gezond en over langere tijd effectief. Als er één afvaldieet langdurig zou werken, dan was de rest niet nodig. Kies liever een verantwoord eetpatroon, waarbij je geleidelijk afvalt en toch alle voedingsstoffen binnenkrijgt.

Helaas bestaat het niet: 5 kilo of 10 kilo afvallen in een week. Het zou volgens adverteerders mogelijk zijn, maar je verliest dan voornamelijk vocht en geen vet. Het is beter om langzaam maar blijvend af te vallen, door te wennen aan een nieuw gezond eetpatroon, dan snel af te vallen voor een korte duur.

Bewegen. 

De oefeningen zijn er op gericht om vooral goed te kunnen blijven bewegen in je dagelijks leven. Ze moeten bijdragen aan een gezonder leven met veel minder blessures. Ook zullen ze makkelijk thuis uit te voeren zijn en zijn er weinig te geen hulpstukken zoals dumbells bij nodig. Afvallen en bewegen is een goede combinatie, het draagt beide bij aan een gezondere levenswijze. Daarnaast zijn ze aan elkaar verbonden.

Jezelf wegen is niet genoeg als je traint en zeker niet als je veel aan krachttraining gaat doen. Als je aan krachttraining doet dan blijft je gewicht vaak hetzelfde of het word juist meer. Spieren wegen namelijk meer dan vet. Het beste is om jezelf te meten met een meetlint. Of maak regelmatig foto’s van jezelf en vergelijk ze om de 2 maanden. Je zult zien dat je gewicht niet veel veranderd is maar je lichaam wel veel vooruitgang heeft geboekt. Dit in combinatie met gezonde voeding natuurlijk.
We zullen dan ook programma’s gaan samenstellen waarbij we het cardio effect tijdens de krachttraining gaan vergroten.

Herstellen. 

We kunnen niet blijven presteren zonder rust te nemen om te herstellen. Dit geldt altijd en overal. Op je werk thuis en bij het sporten.

Dit herstellen heeft betrekking op alle drie de bovenstaande zaken. Bijv. ook bij het eten moet je soms weer even wat minder gezond eten om er weer tegen te kunnen.

Sporten en voeding.

Je kunt meer halen uit je voeding als je sport en meer uit je sport als je let op je voeding. Goede voeding zorgt voor betere prestaties en een goed herstel. daarnaast kan het je ook behouden voor blessures.

Je zult niet gaan afvallen door alleen maar te gaan sporten. Het is een combinatie van beiden die je vooruit zal gaan helpen.

Tips:

Eet elke dag gevarieerd. Veel mensen ontbijten elke dag hetzelfde. Probeer juist zo gevarieerd mogelijk te eten zodat je lichaam niet gaat wennen aan een vaste soort voedsel.

Elke dag dezelfde aantal calorieën eten is erg lastig, maar in het begin wel een belangrijk hulpmiddel. later zorgt dit er juist voor dat je na een tijdje op een lastig punt terecht komt. Je lichaam begint te wennen aan het aantal calorieën dat je binnen krijgt en je valt dan niet meer af. Probeer het te wisselen eet bijvoorbeeld 3 dagen in de week 1500 calorieën en 4 dagen in de week 1200 calorieën. Of je kan ook elke dag een andere calorie inname hebben. Houdt het wel onder het aantal calorieën dat je per dag mag zodat je wel afvalt. Dit gaan bereiken door op dagen dat je sport of juist niet met de hoeveelheid calorieën  gaan variëren.

Drink voldoende water om je metabolisme op peil te houden. Vind je water niet lekker en heb je liever iets anders? Kies dan voor water met een smaakje. Vul een kan met koud water voeg een paar schijfjes citroen, komkommer en blaadjes munt toe en laat het minimaal 2 uurtjes intrekken. Je hebt dan lekker water met een smaakje en het is ook nog een metabolisme booster ook. Vermijd vitamine water en water met smaakjes uit de supermarkt. Ze zitten vol met verborgen suikers en hebben nogal veel calorieën.

Hoe krijg ik met afvallen een platte buik of slanke bovenbenen?

Wat sommige sites en tv-reclames ook beloven, het is niet mogelijk om plaatselijk vet te verbranden. Als je afvalt, gaat dit geleidelijk over je hele lichaam. Als het vet rond je middel verdwijnt, kun je wel gaan trainen om je buikspieren zichtbaarder te maken. Zo kun je ook je beenspieren trainen om strakkere benen te krijgen. Het lichaam zal je vetreserves op bepaalde plekken gaan opslaan en wanneer ze gebruikt gaan worden ook hier weer weggehaald gaan worden. Waar dit als eerste gebeurt bepaalt het lichaam zelf. Zeker niet meteen op de plaatsen zoals je buik of benen wanneer je deze gaat trainen.