Het belang van koolhydraten

Waarom koolhydraten belangrijk zijn.

Koolhydraten (aardappelen, rijst, pasta, fruit) zijn vaker punt van discussie bij het afvallen. Veel diëten raden aan om helemaal geen of heel weinig koolhydraten te eten. Dit helpt om je calorie inname te verlagen maar hierbij wordt het belang van koolhydraten over het hoofd gezien.

Immers wanneer je koolhydraten in je voeding opneemt dan stijgt je bloedsuikerspiegel. Ten gevolge hiervan zal je lichaam reageren door het hormoon insuline aan te maken om je bloedsuikerspiegel weer te normaliseren. Enkelvoudige koolhydraten laten je bloedsuikerspiegel snel stijgen, bij meervoudige koolhydraten zoals zetmeel gaat dit veel trager. Suikers worden minder snel in het lichaam opgenomen in combinatie met andere voedingsstoffen zoals eiwitten of vezels.

Door nu dus koolhydraten in je voeding weg te laten voor zover dit mogelijk is, blijft je bloedsuikerspiegel laag. Dit betekent dat er niet veel insuline aangemaakt wordt en omdat je lichaam toch energie nodig heeft om te functioneren zullen je vetreserves benut gaan worden als energiebron. Daarnaast is bijvoorbeeld glucose een noodzakelijke brandstof voor je hersenen.

Wat hierbij vergeten wordt is dat koolhydraten de nummer één bron van energie zijn, die je nodig hebt om energiek te zijn zodat je fatsoenlijk kunt functioneren in je dagelijks leven en ook goed te kunnen werken en sporten. Daarnaast is de verminderde inname van koolhydraten op langere termijn negatieve invloed op essentiële lichaamsfuncties bijvoorbeeld door verminderde aanmaak van vitamines in je lichaam. Zeker niet onbelangrijke zaken zijn een vertraagde stofwisseling, een mindere gemoedstoestand, toename van eetlust, je hebt minder energie om bijvoorbeeld te sporten en je zal spiermassa gaan verliezen. Allemaal helemaal niet goed.

Geen koolhydraten eten is dus geen goed idee, maar je kunt wel rekening te houden met het soort koolhydraten dat je aan je dieet toevoegt. Complexe koolhydraten zoals zilvervliesrijst, havermout, quinoa, zoete aardappel en groente en fruit passen prima in een gezond eetpatroon. Dit soort koolhydraten bevatten veel vezels en geven je een vol gevoel. Hierdoor ga je minder eten en dat is uiteindelijk de bedoeling.