Het verschil tussen muesli en cruesli?

lekker als ontbijt en tussendoortje. Is muesli hetzelfde als cruesli of is er een verschil?

muesli

Wat is Muesli? 
Muesli werd uitgevonden door Maximilian Oskar Bircher-Benner, een Zwitserse arts. Hij was van mening dat veel ziekten veroorzaakt werden omdat men niet meer puur en natuurlijk at. Zijn patiënten gaf hij daarom een pap van geraspte appels, geweekte havermout, noten, citroensap en melk. Deze pap wordt ook wel Bircher-muesli genoemd, een combinatie van zijn achternaam en het woord muesli. Muesli (Müesli) betekent in het Zwitsers namelijk moes of papje.

Tegenwoordig ziet muesli er meestal anders uit. Het is vaak een combinatie van granen zoals haver, tarwe, gerst, rogge, spelt met gedroogde noten, gedroogd fruit, kokosschaafsel, chocola en nog veel meer.

Cruesli
Cruesli is uitgevonden door de firma Quaker die zijn krokante muesli deze naam gaf. Geen productnaam dus maar een merknaam. Tegenwoordig gebruiken we deze term voor muesli die gebakken is in olie of boter met suiker, honing of een andere suikervervanger. Door het bakken ontstaan krokante brokken die fijner worden gemaakt. Cruesli is dus eigenlijk muesli met extra vet en suiker. Hierdoor kun je beter voor muesli kiezen!