Vitamine D in de winter

Tijdens de wintermaanden die komen is de kans groot dat je lichaam te weinig vitamine D aanmaakt. Je stelt gewoon je lichaam dagelijks te weinig bloot aan zonlicht met voldoende UV-B straling tussen 11:00 en 15:00. Dit zou dan dagelijks zo’n 15 to 30 minuten moeten zijn. Werk je veel binnendan kom je hier niet aan toe. Omdat een tekort aan vitamine D een nadelig effect kan hebben op je gezondheid, is het van groot belang ook tijdens deze maanden voor een adequate vitamine D status te zorgen.

Gevolgen tekort vitamine D 

Voel jij je weleens vermoeid of zwak in de winter? Dan zou het zomaar eens kunnen dat je een tekort hebt aan vitamine D. Alhoewel dit per persoon kan verschillen, is dit de meest voorkomende symptoom van een suboptimale waarde vitamine D. Daarnaast kan een tekort aan deze vitamine o.a. ook je weerstand verminderen, pijn in je gewrichten en spieren veroorzaken en overgevoelig of bloedend tandvlees tot gevolg hebben. Redenen genoeg dus om je vitamine D niveau op peil te houden!

Wanneer suppleren? 

Vrouwen boven de 50, kinderen tot en met 3 jaar, zwangere vrouwen en mensen met een donkere (getinte) huid worden door de gezondheidsraad geadviseerd dagelijks 10 microgram vitamine D te suppleren, het hele jaar door. Ondanks de hoeveelheid zonlicht en voeding die rijk is aan vitamine D. Bij iedereen boven de 70 jaar wordt 20 microgram vitamine D suppletie aangeraden. Wanneer je buiten deze categorie valt, maar in de wintermaanden onvoldoende daglicht ziet, is het raadzaam dat ook jij in dit seizoen suppleert of kijkt naar alternatieven hiervan zoals hieronder beschreven.

Alternatieven suppletie vitamine D

Ondanks dat zonlicht de belangrijkste bron van zonlicht is, zijn er ook voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D, zoals vette vis en (in mindere mate) eieren en vlees. Vitamine D wordt toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Naast voeding kan je ook vitamine D binnenkrijgen door onder de zonnebank te gaan die een UV-B straling levert. Of, wat beter is voor de huid dan de zonnebank, het gebruik maken van een daglichtlamp.