Even een paar reminders die je zeer zeker zullen helpen tijdens warme dagen als er toch getraind moet worden.
Kies de koelere momenten uit
Loop het liefst tijdens een warme zomerdag ’s morgens vroeg of ’s avonds laat. Spaar hiermee energie en verlies hierdoor niet teveel vocht.
Kies voor goede kleding
Je warmt je lichaam sneller op en een goed loopshirt ventileert die warmte gemakkelijker. Zo raak je minder snel verhit. Katoenen T-shirts is echt geen goede keuze, deze stof slorpt het zweet op, in plaats van het te laten verdampen. Daarnaast gaat het flink plakken en kan het gaan schuren. Goede loopshirts zijn ideaal met dit weer.
Houd je lichaam vochtig
Vochtig houden van je lichaam is prima, maar maak het niet te nat. Koud water over je heen gieten zorgt voor een schrik effect en hierdoor gaat het lichaam zichzelf sneller opwarmen wat dus een tegenstrijdig effect te weeg zal brengen. Lichtjes nat maken is prima.
Meet je zweetcapaciteit
Drink voor een training 200 à 300 ml water of sportdrank. Zo leg je een vochtvoorraad aan die je tijdens de training goed kan gebruiken. Test bij jezelf of je een lichte of zware zweter bent en dus weinig of veel hydratatie nodig hebt. Weeg jezelf voor en na een duurloop: het verschil in vochtverlies mag niet meer dan 2% van je lichaamsgewicht bedragen. Verlies je meer dan 2% van je gewicht dan gaat dat ten koste van je prestaties.
Wees flexibel met je schema
Ben flexibel tijdens het warme weer met je loopschema. Sla eens een training over, als er een bloedhete dag of dagen aankomen, of wissel dan trainingen om.
Draag geen katoenen sokken
Het is heel belangrijk is om de juiste sokken te dragen. Draag altijd technische hardloopsokken, die zitten beter rond je voet, waardoor je voet minder tegen je schoen wrijft. Wrijving is warmte en bij katoenen sokken is er dubbele wrijving en warmen je voeten nog meer op. Op die manier valt het voordeel van je dure loopschoenen gedeeltelijk weg.
Loop zo weinig mogelijk op asfalt of beton
Asfalt en beton warmen sterk op onder de zon en de huizen geven nog eens extra warmte af. Loop bij voorkeur op bosgrond en gras, die de hitte veel minder terugkaatsen. Als je rechtstreeks zonlicht kan vermijden, doe dat dan: in het bos is het koeler en dat heeft veel voordelen voor je lichaam. Loop je toch over straat dan zoek zoveel mogelijk de schaduw plekken op.
Smeer je op tijd in
De huid neemt dan de zonnecrème optimaal op. Als je meteen na het insmeren begint te lopen, vermengt de zonnecrème zich met de eerste zweetdruppels. Vergeet daarbij je kuiten en knieholtes niet.
Neem het niet op tegen de zon
Als het warm is, verlaag dan de intensiteit van je training. Looplangzamer dan je gewend bent. Want je lichaam moet harder werken om dezelfde inspanning te leveren. Laat je tijdsambitie vallen en gebruik je hartslag als waakhond. Als je oververhit raakt of veel vocht verliest, dan schiet je hartslag de hoogte in.